Tüketici Hukuku

Türk hukuk sisteminde tüketici hukuku ile ilgili bazı maddeler bulunmaktadır. Tüketici, bu maddelerden doğan haklardan dolayı üreticiye karşı haklarını arama özgürlüğüne sahiptir. Tüketici hakları bu kanunlarla korunmaktadır. Tüketici hakları geçmişten günümüze birçok kez değişmiş ve uyuşmazlıklardan kaynaklanan sonuçlar nedeniyle yeni maddeler eklenmiştir. 6502 Sayılı Kanun ile günümüzde tüketici haklarından kaynaklanan uyuşmazlıklar çözüme kavuşturulmaktadır.

Tüketici Hukuku ve Tüketici Mahkemeleri

Tüketici hukuku bu kanun ile kişinin ekonomiden kaynaklanan zararlarını ve bu zararları tazmin etmektedir. Tüketici hukuku uyuşmazlıklarının ortaya çıkabilmesi için iki tür insan olması gerekir. Satıcı ile tüketici arasındaki hukuka aykırı bir durumda tüketici mahkemeleri devreye girer. Yani satıcı tüzel kişi olmalıdır. Birçok tüketici sözleşmesi de tüketici hukukunda belirtilmiştir. Bundan kaynaklanan anlaşmazlıklar hala mahkeme aracılığıyla çözülür.

Tüketici Hukuku Sözleşmeleri

Tüketici hukukunda belirtilen tüketici sözleşmeleri şu şekildedir;

– Satıcı ve tüketici arasında gerçekleşen taksitli satış sözleşmeleri

– Kredi sözleşmeleri

– Gayrimenkul ve konut sözleşmeleri

– Seyahat esnasında ki paket turları sözleşmeleri

– Finans mesafesi sözleşmeleri

– Abonelik sözleşmeleri

– Devre mülk veya tatil için yapılan sözleşmeler

– İş yerinin dışında yapılmış olunan sözleşmeler

Tüketici Hukuku Tarafından Tüketici Tanınan Haklar

Tüketici hukuku, tüketici haklarının korunması ve zararın tazmini açısından bazı yasal haklar tanımıştır. Her tüketici bu hakları satıcıdan talep etmekte serbesttir. Tüketici ile satıcı arasındaki uyuşmazlıklarda ise tüketici bu haklarını arayarak tüketici mahkemesine başvurabilir. Tüketici hukukunun sağladığı haklar;

– Alınan ürünün tekrardan onarılmasını istemek

– Satıcı ile yapılmış olan hizmetten ötürü sözleşmeden cayma hakkı

– Sunulan hizmetin tekrardan yapılmasını isteme hakkı

– Alınan hizmetten satıcıdan indirim isteme hakkı

Her tüketici bu 4 haktan birini talep edebilir. Satıcı da mahkeme kararı ile bu haklarını yerine getirmekle yükümlüdür.

Tüketici Mahkemelerinde ki Dava Süreci

Tüketici ile satıcı arasında herhangi bir ihtilaf olması durumunda tüketicilerin başvurması gereken 2 yer vardır. Bunlardan ilki tüketici mahkemeleri, diğeri ise tüketici hakem heyetleridir. Bu başvurular yapılırken dikkat edilmesi gereken bazı hukuki durumlar da bulunmaktadır. Tüketici hakem heyetine yapılan başvurular sonucunda bu kurul satıcıya tazminat ödeme yetkisine sahiptir. Bu nedenle tüketici hakem heyetine başvuruların sağlam delil ve delillerle yapılması gerekmektedir. Tüketici hakem heyeti kararının doğru olmadığını düşünen tüketicilerin itiraz hakkı bulunmaktadır.

İkinci olarak tüketici, hakem heyeti kararının bozulması için tüketici mahkemelerine başvurabilir. Tüketici mahkemeleri de bu kararı bozabilir veya tüketicinin itirazını reddedebilir. Tüketicinin itiraz etmesi için 15 günü vardır. Tüketici mahkemelerinin kararı kesindir. Bu nedenle itiraz hakkı bulunmamaktadır.